Teknologien må tilrettelegges for kommunikasjon gjennom åpen data for å oppnå eiendomsteknologiens fulle potensial.
Med overordnet mål om å gjøre industrien smartere og mer bærekraftig ved å endre hvordan vi i fremtiden planlegger, utvikler og driver kommersiell eiendom, driver klyngen Proptech Innovation også den helhetlige utviklingen av proptech videre. Tommy Hagenes fra den Bergen-situerte proptech-bedriften Energy Control er et aktivt medlem i klyngen, og mener fremtidens eiendomsteknologi handler om åpne data.
— Det var ikke før plattformene Appstore og Google Play ble lansert at vi faktisk begynte å bruke smarttelefonene våre til dets fulle potensial. Slik er det også med bygg. Når det tilrettelegges en tilsvarende infrastruktur og plattform for proptech, vil vi kunne bruke byggets teknologi på samme måte som vi bruker mobilens teknologi gjennom ulike applikasjoner. Men før vi kan være i stand til å klare det, er vi helt avhengig av åpen data. Skal du ha et smart bygg, må det kunne klare å kommunisere, sier Hagenes.
Tommy Hagenes
Energy Control
Byggherrene må med
Foruten andre teknologibaserte selskaper sitter også mange byggherrer som aktive medlemmer i Proptech Innovation-klyngen. Selve grunnen til at også byggherrene nå investerer tid og aktivitet i klyngens utvikling mener Hagenes ligger i at de har fått nok av lukkede systemer som gir deres bygg klare teknologiske restriksjoner.
– Slik jeg ser det er hovedgrunnen til at byggherrer ønsker å påvirke og delta i klyngen det faktum av at de har fått nok av de proprietære lukkede systemene. Bygg som sitter på mye data, men som sitter på det i egen silo, vil ikke klare å utnytte byggets potensial når det kommer til proptech. En byggherre som skal investere i et nytt bygg ser naturligvis etter leverandører som kan levere tekniske systemer som ikke bare er gode, men som også er gode i samarbeid med andre eksisterende systemer i et åpent og lett tilgjengelig format.
Et bærekraftig skifte
Med å dele data mener Hagenes at det også muliggjør en kraftig reduksjon av Co2-fotavtrykket som eiendomsbransjen står for.
– Vi vet at byggbransjen står for 40 prosent av energiforbruket. Men når bygg starter sin proptech-reise, bruker ny, tilgjengelig teknologi, kan de også gjøre store besparelser i byggets energiforbruk. Det er også her vi alle aktører innenfor eiendom har et kjempestort ansvar, for det hjelper ikke å bare hive inn teknologi å tro at det alene vil gjøre en forskjell. Det er først når den er åpen at vi kan ta utnytte av potensialet som ligger til grunn.
– Klarer vi å forstå dette kan vi skape et bærekraftig skifte gjennom å bruke de dataene som er tilgjengelig i et bygg ved å supplementere ny teknologi som sammen fungerer som et unisont økosystem. Når vi begynner å åpne dataen utover selve bygget, så kan vi også begynne å benchmarke hverandre, ved å for eksempel finne ut hvorfor bygget ovenfor bruker 50 prosent mindre energi enn ditt. Det er da vi virkelig kan lære av ting og skue enkle mønstre som muliggjør et aktivt arbeid for reduseringen av det høye Co2-fotavtrykket til byggene våre, avslutter Hagenes.
Av: Andreas Aguilera Myrvold, [email protected]